Samen met tweehonderd huishoudens land pachten en een boer in dienst nemen? Om vervolgens wekelijks je voedsel rechtstreeks van de akkers te plukken? Dat kan, als je je aansluit bij het duurzaam boeren-concept Herenboeren. Geert van der Veer kwam in 2012 met het idee, dat inmiddels is uitgegroeid tot een burgerbeweging met boerderijen in alle uithoeken van het land.
Niet gek, als je bedenkt dat Geert in die begindagen veel mitsen en maren en beren op de weg langs hoorde komen. Maar zoals zo vaak met goede ideeën, wisten zijn buik en zijn gevoel sneller dan zijn hoofd wat de goede weg zou zijn. En daar durfde hij op te vertrouwen. Net als op een landbouwconcept dat mensen, natuur én economie op een verantwoorde, duurzame manier samenbrengt.
‘Als je je realiseert hoe afhankelijk je bent van alles wat om ons heen leeft, groeit en bloeit, maak je geen keuzes die je leefomgeving schaden. Maar die bewustwording komt pas écht goed op gang als je je verwondert over hoe je eten groeit. Zo’n klein zaadje dat uitgroeit tot een spruitenstronk, dat is toch prachtig? Als je denkt dat voedsel vanzelfsprekend is omdat de supermarkten vol liggen, dan hebben we nog heel wat stappen te gaan.’
In deze podcast met Geert ontdek je:
- Hoe Herenboeren is ontstaan en wat een Herenboer doet
- Waarom een sterke community essentieel is tijdens een project
- Waarom je je bij het boeren moet laten leiden door de natuur
- Waarom het huidige landbouwstelsel oneerlijk is voor de boeren
- Waarom de voedselketen korter moet
Ook vertelt Geert:
- Hoe je je voedselvaardigheden kunt verbeteren
- Waarom je vanuit je buik moet leven
- Waarom je je schillen moet afgooien als je wilt floreren
- Waarom je oprecht kwetsbaar moet durven zijn
- Waarom je fouten niet weg moet moffelen, maar moet gebruiken om verder te komen
Daarnaast breekt Geert een lans voor het eerlijke, perspectiefvolle verhaal. Iets waarmee hij het Herenboerenconcept stevig op de kaart heeft gezet. Benieuwd naar zijn ervaringen, onzekerheden en lessen om meer vanuit je gevoel te leven? Beluister dan de podcast!
Beluister de Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! hier
Wil je geen Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! missen?
Abonneer je dan hier via Apple Podcast.
Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.