Beluister de podcast met Jan Rotmans, hoogleraar en koploper in de duurzaamheidstransitie
Een koploper, recht tegen alle klippen op. Zo zou je Jan Rotmans, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, best kunnen noemen. Als oprichter van Urgenda, Drift en de Gideonstribe zet hij zich onvermoeibaar in voor een duurzame samenleving. Inmiddels heeft hij meer dan driehonderd publicaties over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame transities op zijn naam staan.
Die publicaties stammen overigens echt niet allemaal uit het laatste decennium. Die gaan soms al terug tot in de jaren ’90. Toen bijna niemand op verhalen over klimaatverandering zat te wachten en velen het probleem nonchalant wegwuifde. Zo’n koploperrol past Jan wel. En ook een activistische inslag is hem niet vreemd. Verhitte discussies, eenzaam gepieker en smijten met deuren? Jan heeft het allemaal meegemaakt, wanneer universiteiten of overheden zijn argumenten niet wilden horen.
Uiteindelijk blijft zijn boodschap hoopvol. Want er zijn altijd medestanders met wie je samen in beweging kunt komen. Die universele kracht van al die mensen die samen aan een betere wereld werken? Zoals de Gideon Building Transition Tribes die de bouwsector op positieve wijze verandert voor een mooie en fijne leefomgeving? Daar ligt volgens Jan de sleutel.
‘Eigenlijk moet je wel een behoorlijk bord voor je hoofd hebben. Om ondanks alle weerstand tóch door te gaan. Kennelijk zit dat in mij. Ik agendeer graag dingen waar anderen nog helemaal niet mee bezig zijn. Kijk, als je een vernieuwend idee hebt dat mensen meteen omarmen, dan is het waarschijnlijk niet radicaal genoeg. Raden mensen het je af? Dán zou er wel eens wat in kunnen zitten.’
In deze podcast met Jan ontdek je:
- Wat pinguïns met de duurzaamheidstransitie te maken hebben
- Welke zes verandertypes er zijn en waarom het zo belangrijk is dat jij de jouwe kent
- Waarom het indirecte effect van jouw handelen groter is dan het directe effect
- Waarom de lineaire economie radicaal op de schop moet. Kom maar door met die recyclebare zonnepanelen!
- Waarom de radicale stikstofreductie zo’n pijn doet en hoe we dat dertig jaar geleden hadden kunnen voorkomen
Ook ontdek je:
- Waarom biobased restaurants, kantoren en steden op water de toekomst zijn
- Waarom er meer dan ooit behoefte is aan een wenkend perspectief
- Waarom we niet moeten vergeten hoeveel er in de laatste dertig jaar al veranderd is
Verder moet je je volgens Jan realiseren dat transities nooit inhoudelijk worden gedreven, maar altijd door macht en belangen. Bewapen jezelf, dus. Maar ga er niet met een gestrekt been in. Hoe je dat doet? Dat heeft hij zelf ook door de jaren heen moeten leren, zo vertelt hij in deze persoonlijke podcast.
Bestel hier Jan’s indringende boek “Omarm de chaos”.
Beluister de Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! hier
Wil je geen Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! missen?
Abonneer je dan hier via Apple Podcast.
Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.