Toen Kees vroeger een slang wilde, moest hij zelf een terrarium bouwen van zijn ouders. Die ondernemingsdrift heeft hem veel gebracht. Via een studie luchtvaarttechniek, oftewel ‘de gaafste studie ter wereld’, naar een vette leaseauto bij organisatieadviesbureau McKinsey.
Toch was het dat niet helemaal. En na een duiktrip, waarbij de schade door overbevissing voelbaar werd, wist hij waarom. Samen met Tarique Arsiwalla richtte hij Protix op, een bedrijf dat op grote schaal insecten kweekt op afvalresten. Deze insecten worden vervolgens verwerkt in veevoer en voedsel voor vissen.
Waarom? Omdat insecteneiwit een veel kleinere impact heeft op het klimaat dan andere eiwitten. Het bleek een schot in de roos want in 2019 opende Protix een insectenfabriek en in 2020 volgde een lijn met producten voor menselijke consumptie. En er zijn volop plannen voor internationale uitbreiding!
‘Er zijn al honderdduizenden duurzame plannen blijven steken op een of andere boardroomtafel. Dit is geen melancholische klaagzang over verlamming, maar ik denk dat we allemaal wel weten dat veel goeie initiatieven stilliggen. Dat moeten we doorbreken, of we nu zelfstandig ondernemer zijn of bij de overheid of een bedrijf werken. Doe het gewoon. Elke stap, elke activiteit en elk begin telt.’
In deze podcast met Kees ontdek je:
- Waarom herbruikbare luiers het soms nét niet kunnen zijn
- Hoe je de strijd tussen je innerlijke idealist, activist en pragmatist kunt voeren
- Waarom klimaatverandering ontkennen iets heel anders is dan je voor klimaatverandering afsluiten
Ook ontdek je:
- Waarom de voedsel- en de energietransitie de kern van het klimaatvraagstuk vormen
- Hoe je de beste mensen binnenhaalt door te bouwen aan een groen profiel
- Waarom het lonend is om af en toe de ambitieuze broek aan te trekken
Kees vertelt daarnaast alles over de moeizame relatie tussen de hoofdprocessen binnen je bedrijf en de vaak schadelijke bijproducten. En hij deelt bruikbare tips om die relatie te verduurzamen!
Beluister de Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! hier
Wil je geen Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! missen?
Abonneer je dan hier via Apple Podcast.
Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.