Als kind sprong Ineke graag over hekjes: hop, de buitenwereld in! Ze vertrouwde op haar eigen morele meetlat, wat haar soms voor moeilijke keuzes stelde. Zoals toen ze besloot om vegetariër te worden terwijl haar ouders een varkenshouderij bestierden.
Maar ook toen ze later als coach en consultant merkte dat haar inspanningen niet altijd tot de beoogde cultuurveranderingen leidden. Omdat bezigheidstherapie voor logge organisaties geen ambitie van haar was, ontwikkelde ze haar eigen, duurzame methodiek: Jump Movement.
Met die methodiek inspireert ze organisaties, maar ook statushouders via haar project IamNL, om hun zelforganiserend vermogen aan te boren. Niet door dingen voor te kauwen, maar door ruimte en vertrouwen te creëren waarin mensen zelf hun antwoorden kunnen vinden. Want ja, volgens Ineke zit iedereen op een kist met goud, maar is er niemand die het doorheeft.
‘Iedereen heeft een helper in zich, we willen het fixen voor de ander. Terwijl we allemaal dieptepunten hebben in ons leven, dat hoort erbij. Ook ik heb wel eens de bodem van de put geraakt en er stond nog niet eens een laddertje in naar boven. Toen ben ik zelf maar mijn ladder gaan timmeren en wat denk je? Ik ben er op eigen kracht uitgeklommen en dat heeft mij zo sterk gemaakt. Waanzinnig om te voelen, dat gevoel dat je het zélf kunt.’
In deze podcast met Ineke ontdek je:
- Hoe belangrijk het is om je oordeel uit te stellen
- Waarom je in een veilige omgeving meer op onderzoek uitgaat en vanzelfsprekend in beweging komt
- Waarom teruggaan en fouten maken ook reële opties zijn
Ook ontdek je:
- Waarom duurzame antwoorden nooit van buiten naar binnen komen
- Hoe we onze innerlijke helper het zwijgen op kunnen leggen
- Waarom afstandsbedieningen alleen werken op apparaten en niet op mensen
- Wat het verschil is tussen iets doen, niet doen en niets doen. En waarom die middelste te prefereren is.
Benieuwd wat er gebeurde toen minister Koolmees op bezoek kwam bij de statushouders van IamNL? En toen tot een uur voor aankomst nog helemaal niemand iets had geregeld of schoongemaakt?
Inmiddels heeft Jump Movement meer dan 300.000 deelnemers op 3 continenten aangeraakt. Van grassroot naar succesvol ondernemerschap. 3 labels brengen de Jump Movement filosofie naar de wereld: Organisatie ontwikkeling, Social Impact en Persoonlijk leiderschap.
Ineke schrijft nu het boek Niet Doen [meer bereiken door minder te doen].
Luister vooral naar Inekes podcast met hilarische, inspirerende en invoelende verhalen!
Beluister de Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! hier
Wil je geen Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! missen?
Abonneer je dan hier via Apple Podcast.
Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.