In gesprek met Suze Gehem, oprichter van Groene Grachten en winnaar van de Duurzame Top 50

‘Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal!’ Die woorden bleken het startschot voor Groene Grachten, het initiatief waarmee Suze Gehem alle 140.000 monumenten in Nederland wil verduurzamen. Haar compagnon in die begindagen? Wubbo Ockels, met wie ze samen in 2012 aan dit groene avontuur is begonnen.

Dat bleek nog best een uitdaging, om energiebesparing, duurzaamheid en circulariteit in zes eeuwenoude panden aan de Nieuwe Prinsengracht te brengen. Maar het lukte. Inmiddels is Groene Grachten expert in binnen- en buitenland, werken ze samen met invloedrijke partners én stond Suze vorig jaar bovenaan de ABN AMRO Duurzame Top 50.

“We moeten keihard aan de bak. Je ziet het aan de verdwijnende gletsjers, aan de cijfers uit het zoveelste IPCC-rapport en aan de planetaire grenzen waar we tegenaan staan te duwen. Het is belangrijk dat we weten hoe urgent het is, anders kom je niet in de actiemodus. Maar tegelijkertijd wil ik niet gaan doemdenken. Daarom voelde ik ook zo’n geweldige verbinding met Wubbo. Optimisme is een verantwoordelijkheid, zei hij altijd, en zo is het ook. Dat kun je een struisvogeltechniek noemen, maar ik doe alles met ontzettend veel positieve energie. En ik merk dat ik zo ook mensen meekrijg. Duurzaamheid is niet alleen nodig, het is ook leuk!”

In deze podcast ontdek je:

  • Hoe Suze Groene Grachten en Rooftop Revolution tot leven bracht
  • Waarom je mensen makkelijker meekrijgt als je wegblijft van doemscenario’s
  • Hoe je enthousiasme creëert bij de besluitvormers
  • Waarom mede-eigenaarschap en co-creatie zulke krachtige middelen zijn
  • Welke vijf kernwaarden Suze altijd gebruikt in haar projecten

Ook ontdek je:

  • Hoe Suze maandverband bracht naar de townships in Zuid-Afrika
  • Hoe ze met Green Light District een hele wijk vergroend, letterlijk!
  • Waarom het belangrijk is om verdriet toe te laten en hoe de natuur daarbij kan helpen
  • Hoe je als ‘warme wervelwind’ de ruimte neemt om voor jezelf te kiezen
  • Waarom je af en toe écht om hulp moet vragen om verder te komen

Heb je zelf ook een slim en groen idee om te verduurzamen? Op 15 november vindt de finale van de Wubbo Ockels Innovatieprijs plaats, waarvoor je jouw duurzame idee in kan dienen! Tot en met 3 november kun je via deze site meedingen naar een van de drie hoofdprijzen van € 10.000. Een unieke kans om jouw impactvolle innovatie werkelijkheid te laten worden!

Beluister de Podcast Duurzaam hoe dan?! hier

Wil je geen Podcast Duurzaam hoe dan?! missen?

Abonneer je dan hier via Apple Podcast.

Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.