In gesprek met Alycia Biekram, programmamanager duurzaamheid en sociale impact bij Facilicom Solutions

Samen een vuist maken. Zodat organisaties en leveranciers gezamenlijk die groene weg inslaan. Dat is waar Alycia Biekram, programmamanager duurzaamheid en sociale impact bij Facilicom Solutions, zich elke dag voor inzet. Niet alleen door het vervangen van wegwerpbekers door duurzame koffiebekers. Maar ook door de facilitaire branche te inspireren met verhalen, projecten en kennissessies.

En ja, ook door leveranciers aan de hand te nemen en samen te onderzoeken hoe het duurzamer kan. Als programmamanager zegt ze niet: ‘Beste leverancier, we willen dat jouw diensten en producten zo circulair mogelijk zijn, dus laat maar eens zien.’ Nee, ze ondersteunt haar partners en begeleidt ze de goede kant op.

Soms is het best een uitdaging om ze uit die commerciële groef te halen. Maar door het klein en behapbaar te maken, komen mensen sneller in beweging. Waarom? Omdat je dan raakt aan hun directe invloedssfeer. Natuurlijk, die grote, groene ambities zijn de stip aan de horizon waar we uiteindelijk naartoe willen. Maar voor de plantsoenmedewerker is het toch écht relevanter om te weten welke producten bijdragen aan een gezonde bodem. Door klein te beginnen, krijg je ze in beweging.

‘Kijk, in de natuur bestaat geen afval. Alles wat wij als afval zien, zoals vallende blaadjes in de herfst, zou je prima in een perkje kunnen laten liggen. Want de natuur lost het vanzelf op. De wormpjes en organismen in de grond trekken de blaadjes naar beneden, zodat ze weer als voedingsbodem dienen voor wat anders. Daar kunnen wij nog wat van leren. Er zit waarde in de grondstoffen die wij als afval zien en die waarde moeten we behouden. Dat is circulariteit.’

In deze podcast met Alycia ontdek je:

  • Het antwoord op de aloude vraag: wat is beter, de mok of de wegwerpbeker?
  • Alles over de SUP-wetgeving die over een half jaar wordt ingevoerd
  • Hoe groot de impact van een eenlaags servetje kan zijn
  • Hoe er door kleine, simpele acties opeens versnelling kan ontstaan

 

Ook ontdek je:

  • Waarom je altijd je energie moet steken in dingen en mensen die je energie teruggeven
  • Waarom we goed om ons heen moeten kijken naar de hoeveelheid niet-functioneel steen en asfalt om ons heen: waar kunnen we het vervangen door groen?
  • Hoe de natuur ervoor zorgt dat iedereen zich onderdeel van een groter geheel voelt.
  • Op welke manier landen als Bulgarije soms voorlopers zijn, zoals met het Bring Your Own-principe.

 

Daarnaast gaat Alycia diep in op communicatie. Want waarom houden we bij het delen van onze overtuigingen zo weinig rekening met de persoon die tegenover ons zit? In plaats van te gaan stampvoeten, kunnen we ons beter verdiepen in de drijfveren en achtergronden van onze gesprekspartners. Alleen zo ontdekken we waar diegene warm van wordt. En hebben we de kans om elkaar in beweging te brengen.

 

Beluister de Podcast Duurzaam hoe dan?! hier

Wil je geen Podcast Duurzaam hoe dan?! missen?

Abonneer je dan hier via Apple Podcast.

Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.