In gesprek met Hanneke van der Heijden, oprichter IN transities en strategisch adviseur circulaire economie
Verbinding leggen tussen het kleine en het grote is de sleutel voor het werken in transities. Dat is wat Hanneke van der Heijden, werkzaam als strategisch adviseur bij Rotterdam Circulair, de laatste jaren ontdekte. Zelf had ze lange tijd vooral oog voor de projecten en interventies waar de meeste impact te behalen viel. Voor de grote bedrijven en de mensen die aan de touwtjes trekken. Daar moest het allemaal gebeuren. Die kleine projecten die overal opduiken? Leuk, maar daar redden we het niet mee.
Inmiddels weet ze dat niet alleen de kop van het verhaal belangrijk is. Ook de praktische handen en voeten moeten er wezen. En wat dacht je van de romp, met dat kloppende hart en die bonzende organen? Op dat tactische vlak ligt de verbinding tussen strategie en uitvoering, de brug tussen het grote en het kleine. Als we het kantelpunt van de transitie willen bereiken, zullen we dus allemaal samen moeten werken in een groot ecosysteem van duurzame denkers en doeners. Variatie moeten we vieren. Niet alleen in de natuur, maar ook op de werkvloer!
‘Ik vind het tof om verschillen te vieren en er ruimte voor te maken. Zo zijn we bijvoorbeeld de afgelopen jaren de Rotterdamse wijken ingegaan om in gesprek te gaan over circulair handelen. Vanuit dialoog, nieuwsgierigheid en openheid. De energie die er al is in de wijk vergroten. In de ene wijk slaat een thema als voedsel ontzettend aan, terwijl ze in een andere wijk bezig zijn met kledingruilacties of repaircafés. Iedereen geeft er een andere invulling aan en dat is helemaal oké.’
In deze podcast met Hanneke ontdek je:
- Waarom we niet alleen moeten kijken naar strategie en uitvoering, maar ook naar het tactische vlak
- Hoe je kleine, concrete projecten kan verbinden aan de grote systeemverandering
- Hoe je projecten kan gebruiken als momentum om de systeemverandering aan te jagen
- Hoe je binnen pilots kunt experimenteren met duurzame dingen die nog niet mogen
- Hoe je omgaat met de weerstand die je geheid tegenkomt als je veranderingen komt brengen
Ook ontdek je:
- Hoe je ecosystemen creëert van duurzame denkers en doeners
- Hoe de vier elementen lucht, water, aarde en vuur je helpen om meer in balans te komen
- Waarom we ons meer op de zachte, menselijke kant van de transitie moeten richten
- Waarom er zoveel ‘ego’s’ in de wereld van duurzaamheid rondlopen
- Waarom we onszelf niet groter, maar ook zeker niet kleiner, moeten maken dan we zijn
Ben je zelf ook een vurig voorvechter van de transitie? Maar merk je dat je innerlijk vuurtje wat dooft door weerstand op de werkvloer? Veel koplopers willen graag, maar raken gefrustreerd doordat alles zo tergend langzaam gaat. Hanneke was er ook zo eentje, maar wist na regelmatig vallen én weer opstaan de balans weer te vinden. Ook dat persoonlijke verhaal deelt ze in de podcast!
Meer inspiratie voor idealisten op de werkvloer vind je op www.intransities.nl
Beluister de Podcast Duurzaam hoe dan?! hier
Wil je geen Podcast Duurzaam hoe dan?! missen?
Abonneer je dan hier via Apple Podcast.
Vind je deze Podcast waardevol? Beoordeel dan via Apple Podcast.